Κείμενο που μοιράστηκε στην Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Πέραμα στις 21/01/2017

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου φασίστες της χρυσής αυγής με μπροστάρηδες τους Λαγό και Δεβελέκο εισέβαλαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος τραμπουκίζοντας δασκάλους και γονείς παρουσία μαθητών. Ανήμερα της δολοφονίας του Λουκμάν Σαχζάτ από τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο το 2013, ο υπόδικος Λαγός, γνωστός για την συμμετοχή του ως καθοδηγητής των πειθήνιων ακόλουθων του στην επίθεση στον Αμπουζίντ Εμπάρακ τον Ιούνιο του 2012, επίθεση που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Λαγός σε ομιλία του στην καφετέρια Αίνιγμα στο Πέραμα λίγες εβδομάδες πριν, έδωσε καινούριο σόου στην περιοχή με αφορμή την επικείμενη φοίτηση παιδιών προσφύγων στο συγκεκριμένο σχολείο.

Το ρατσιστικό δηλητήριο που σπέρνουν απροκάλυπτα οι ναζί ξεπερνάει τα στενά όρια της ξενοφοβίας μέσω της οποίας έχουν καταφέρει να προσηλυτίσουν μέρος του απολίτικου κόσμου που δεν είχε μέχρι τώρα κανέναν φραγμό στο να ενισχύσει μία ναζιστική οργάνωση προκειμένου να έχει μικροόφελος από διανομές τροφίμων κλπ αλλά και προκειμένου να αισθανθούν την ψευδαίσθηση ότι κάποιος θα “αγριέψει” στους “προδότες πολιτικούς” που “μας έφεραν ως εδώ”. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όλα αυτά τα σκουπίδια που λειτουργούν ως ανάχωμα της κυριαρχίας που δεν θέλει να αμφισβητηθούν τα προνόμιά της, μόνο προς την εξουσία δεν στρέφουν τα βέλη τους. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, τα εργατικά κινήματα, ο αντιεξουσιαστικός χώρος και όσοι αντιδρούν είναι ο πραγματικός τους στόχος. Οι μεν επειδή βρίσκονται στην θέση του θύματος και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σηκώσουν κεφάλι, οι δε επειδή είναι αυτοί που θίγουν τον πραγματικό θύτη που είναι οι κυρίαρχες τάξεις στο υπάρχον καπιταλιστικό οικοδόμημα που βρίσκεται σε κρίση, αλλά αυτή η κρίση αφορά μόνο τους εκμεταλλευόμενους.

Το φαινόμενο βέβαια του φασισμού δεν είναι ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες κοινωνικές συνιστώσες που υφίστανται διαχρονικά. Η κουλτούρα της ιεραρχίας που σήμερα εκφράζεται με το κοινοβουλευτικό σύστημα σε πολιτικό επίπεδο και παρέχει την αυταπάτη του κομματικού σωτήρα, γεννάει την λογική της ανάθεσης αλλά πετυχαίνει και κάτι πιο σημαντικό. Νομιμοποιεί την εξουσία στις συνειδήσεις της κοινωνίας διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους, με διαφορετικά προνόμια και δικαιώματα μεταξύ τους. Τέτοιοι διαχωρισμοί, για να επιτύχουν την ιδεολογική νομιμοποίησή τους, βασίζονταν σε αυθαίρετα κριτήρια ανά τους αιώνες και ανάλογα την περίσταση κάθε φορά σύμφωνα με το φύλο, την φυλή, το γένος κ.α. Οι ανάγκη των κυρίαρχων να επιβάλλουν τέτοιους διαχωρισμούς δεν ήταν άλλη από την αναπαραγωγή της εξουσίας τους και την εκμετάλλευσής τους απάνω σε άλλους ανθρώπους.

Ενώ αντιμετωπίζουμε εχθρικά όλες τις μορφές εξουσίας, κυριαρχίας και εκμετάλλευσης, βάζοντας αστερίσκους ότι εξαιρούνται κάποιοι πιο διαφορετικοί από μας, αυτοί που ανήκουν σε άλλα είδη, στην ουσία θέτουμε την βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστούν ο ρατσισμός, ο σεξισμός και όλες οι -με εξουσιαστικό κίνητρο- μορφές διακρίσεων. Ας αναλογιστούμε μόνο πόσες δισεκατομμύρια ζωές τον χρόνο αφαιρούν κάποιοι άνθρωποι από άτομα που για λίγο είχαν αισθήματα, μάτια, αυτιά, είχαν γονείς και παιδιά, αλλά είχαν την ατυχία να ανήκουν στο λάθος είδος. Οι άνθρωποι που κυριαρχούν πάνω στα μη ανθρώπινα ζώα, σπεύδουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, απλά και μόνο για να προστατεύσουν τις γευστικές και στυλιστικές τους συνήθειες αναπαράγοντας έτσι την εξουσία τους συνεχίζοντας τις σφαγές και τα γδαρσίματα.

Για εμάς ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο σπισισμός, και κάθε αυθαίρετη διάκριση, είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο αγώνας για ολική απελευθέρωση κάθε καταπιεσμένου δεν έχει αστερίσκους. Αφορά όλα τα πλάσματα που μπορούν να αισθανθούν πόνο, χαρά, λύπη και έχουν επιθυμία να ζήσουν.

Αναρχικοί/Αντισπισιστές από το Πέραμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.